English Literature MCQ – 9

English Literature MCQ – 9

401. The novel ‘The Jungle Book’ is written by –

(a) R. K. Narayan
(b) Edin Blyton
(c) Rudyard Kipling
(d) H. G. Wells
Correct Answer: C

402. “Fair is foul, and foul is fair”- quoted from?

(a) Macbeth
(b) As you like It
(c) Tempest
(d) Othello
Correct Answer: A

403. “The fool doth think he is wise but the wise man knows himself to be a fool” – this quotation is quoted from?

(a) Hamlet
(b) As you like It
(c) Othello
(d) Henry 8
Correct Answer: B

404. Shakespeare was born in?

(a) 1616
(b) 1564
(c) 1566
(d) 1604
Correct Answer: B

405. “Blow, blow thou winter wind Thou art not so unkind.” – Example of?

(a) Simile
(b) Conceit
(c) Metaphor
(d) Couplet
Correct Answer: D

406. “All the world’s a stage And all the men and women merely players” – quoted from?

(a) A Midsummer Night’s Dream
(b) Much Ado About Nothing
(c) A Pericles Prince of Tyre
(d) None of these
Correct Answer: D

407. How many plays did Shakespeare compose?

(a) 154
(b) 38
(c) 29
(d) 26
Correct Answer: B

408. Early plays of Shakespeare’s are?

(a) Tragedy
(b) Tragicomedy
(c) Romantic
(d) Comedy
Correct Answer: D

409. “not of an age, but for all time”- was told about Shakespeare by whom?

(a) Marlowe
(b) Ben Johnson
(c) King Henry
(d) John Milton
Correct Answer: B

410. ‘The Merchant of Venice’ is a –

(a) Comedy
(b) Tragedy
(c) Historical
(d) Tragicomedy
Correct Answer: D

411. Which one is a Tragedy?

(a) Antony and Cleopatra
(b) The Tempest
(c) King John
(d) Richard 2
Correct Answer: A

412. Which quotation is by Shakespeare?

(a) Cowards die many times before their deaths.
(b) To err is human; to forgive is divine.
(c) Brevity is the soul of wit.
(d) a and c
Correct Answer: D

413. Which one is not by Shakespeare?

(a) Nature teaches beasts to know their friends.
(b) True is it that we have seen betting days.
(c) Knowledge is power.
(d) None of these.
Correct Answer: C

414. Shakespeare was died?

(a) 1592
(b) 1616
(c) 1638
(d) 1632
Correct Answer: B

415. How many Sonnets did Shakespeare compose?

(a) 151
(b) 148
(c) 128
(d) 154
Correct Answer: D

416. Character ‘King Duncan’ is found in –

(a) Othello
(b) Macbeth
(c) Julius Caesar
(d) Henry 8
Correct Answer: B

417. Which one is 19th century English Literature from above?

(a) 1601-1699
(b) 1701-1799
(c) 1801-1899
(d) 1901-1999
Correct Answer: C

418. Who is writer of the poem ‘Sailing To Byzantium’?

(a) James Joyece
(b) D. H. Lawrence
(c) William Butler Yeats
(d) E. M. Forster
Correct Answer: C

419. G. B. Shaw got Nobel Prize in 1925 for the book?

(a) Arms and the man
(b) The doctor’s dilemma
(c) Man of destiny
(d) Philanderer
Correct Answer: A

420. ‘In Memoriam’ is written by?

(a) Charles Dickens
(b) Tennyson
(c) Robert Browning
(d) Thackeray
Correct Answer: B

421. Representative Poet of Victorian Age –

(a) Charles Dickens
(b) Robert Browning
(c) Alfred Tennyson
(d) None of them
Correct Answer: C

422. Literature of Victorian Age reflects?

(a) Instability
(b) Stability
(c) Doubtless
(d) Immorality
Correct Answer: B

423. Who is the Creator of ‘Dramatic Monologue’?

(a) Robert browning
(b) Alfred Tennyson
(c) George Eliot
(d) Thomas Hardy
Correct Answer: A

424. Victorian Age starts from?

(a) 1801
(b) 1901
(c) 1885
(d) 1832
Correct Answer: D

425. “Who trusted God was love indeed And love creation’s final law” – this famous quotation is taken from?

(a) Ulysses

(b) In Memoriam

(c) Men and Women
(d) Vanity Fair
Correct Answer: B

426. ‘Lord of the flies’ is written by?

(a) E. M. Forster
(b) Robert Frost
(c) George Orwell
(d) William Golding
Correct Answer: D

427. ‘Animal Farm’ is written by?

(a) William Golding
(b) George Orwell
(c) Virginia Woolf
(d) Joseph Conrad
Correct Answer: B

428. ‘Mrs. Dalloway’ is written by?

(a) Joseph Conrad
(b) T.S. Eliot
(c) Virginia Woolf
(d) Dylan Thomas
Correct Answer: C

429. ‘The Waste Land’ is a/an?

(a) Epic
(b) Poem
(c) Novel
(d) Drama
Correct Answer: B

430. W. B. Yeats got Nobel Prize in?

(a) 1913
(b) 1923
(c) 1937
(d) 1919
Correct Answer: B

431. W. B. Yeats was a/an?

(a) Irish Poet
(b) English Poet
(c) Swedish Poet
(d) None of them
Correct Answer: A

432. The poem ‘The Love Song of J. Alfred Prufrock’ is composed by?

(a) Dylan Thomas
(b) T.S. Eliot
(c) W. B. Yeats
(d) Ezra Pound
Correct Answer: B

433. ‘Paradise Lost’ was written by –

(a) Shakespeare
(b) Milton
(c) Coleridge
(d) Keats
Correct Answer: B

434. ‘Essays of Elia’ was written by –

(a) William Hazlitt
(b) Emily Dickinson
(c) Emily Bronte
(d) Charles Lamb
Correct Answer: D

435. Who wrote the ‘Birthday Party’?

(a) James Joyce
(b) G.B. Shaw
(c) Harold Pinter
(d) Jane Austen
Correct Answer: C

436. Who is the author of ‘Heaven and Earth’?

(a) Lord Tennyson
(b) William Wordsworth
(c) John Keats
(d) Lord Byron
Correct Answer: D

437. Who wrote ‘The Kite Runner’?

(a) Selman Rushdie
(b) Khalid Hussein
(c) Orhan Pamuk
(d) none
Correct Answer: B

438. Which is the author of the drama ‘Joan of Arc’?

(a) Lord Byron
(b) Charles Dickens
(c) G. B. Shaw
(d) P.B. Shelley
Correct Answer: C

439. ‘Gulliver’s Travels’ is a famous story by –

(a) Pearl S. Buck
(b) Jonathan Swift
(c) Ben Johnson
(d) D.H. Lawrence
Correct Answer: B

440. Who is the author of the book ‘The Sense of an Ending’?

(a) Julian Barnes
(b) Henry Fielding
(c) Rudyard Kipling
(d) Tomas Transtromer
Correct Answer: A

441. ‘My Experiments with Truth’ is written by –

(a) Winston Churchill
(b) George Washington
(c) Mahatma Gandhi
(d) James Morris
Correct Answer: C

442. Who is the author of the famous book ‘The Judgment’ is –

(a) Anthony Mascarenhas
(b) Amartya Sen
(c) Kuldip Nayer
(d) Nelson Mandela
Correct Answer: C

443. Who is the author of ‘Sherlock Holmes’?

(a) John Gay
(b) Sir Arthur Canon Doyle
(c) Dylan Thomas
(d) Somerset Maugham
Correct Answer: B

444. ‘A Doll’s House’ is written by –

(a) Francis Bacon
(b) E.M. Forster
(c) R.K. Narayan
(d) Henrick Ibsen
Correct Answer: D

445. Who among the following is not a novelist?

(a) Hardy
(b) Blake
(c) Joyce
(d) Thackeray
Correct Answer: B

446. The author of ‘Songs of Innocence’ and ‘Songs of Experience’ is –

(a) John Lennon
(b) Richard Mark
(c) John Keats
(d) William Blake
Correct Answer: D

447. The poem ‘Under the Greenwood Tree’ is written by –

(a) William Wordsworth
(b) William Shakespeare
(c) Robert Browning
(d) Ralph Hodgson
Correct Answer: B

448. ‘The Rape of Bangladesh’ is written by –

(a) Viggo Olsen
(b) Alamgir Kabir
(c) Rehman Sobahan
(d) Anthony Mascarenhas
Correct Answer: D

449. ‘The Origin of Species’ is written by –

(a) Newton
(b) Charles Darwin
(c) Galileo
(d) Mary Curie
Correct Answer: B

450. ‘Wuthering Heights’ is –

(a) a novel by Charlotte Bronte
(b) a novel by Anne Bronte
(c) a novel by Thomas Hardy
(d) a novel by Emily Bronte
Correct Answer: D

Compilation: Mostafizar Moshtak

 

Check Also

তথ্য ও যোগাযোগ প্রযুক্তি এসাইনমেন্ট নবম শ্রেণি ষষ্ঠ সপ্তাহ

তথ্য ও যোগাযোগ প্রযুক্তি এসাইনমেন্ট নবম শ্রেণি ষষ্ঠ সপ্তাহ ০৭ জুন, ২০২১ খ্রিঃ প্রধান শিক্ষক …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *