p

English Literature MCQ -8

English Literature MCQ -8

351. What is the term Utopia?

(a) a hat of a king
(b) a day dreamer
(c) a lotus eater
(d) an ideal state which does not exist in real
Correct Answer: D

352. What is Anatomy?

(a) study of limbs of body
(b) study of insects
(c) study of homo sapience
(d) study of plants
Correct Answer: A

353. The novel Sons and Lovers is written by –

(a) D.H. Lawrence
(b) T.S. Eliot
(c) Hardy
(d) Joseph Conrad
Correct Answer: A

354. ‘A Tale of Two Cities’ a novel written by – [সহকারী প্রকৌশলী (এলিজইিড) – ২০০৫]

(a) Charles Dickens
(b) Lawrence
(c) Shakespeare
(d) Hardy
Correct Answer: A

355. We find Subjective Elements in?

(a) Keats
(b) Shelley
(c) Wordsworth
(d) All
Correct Answer: D

356. ‘Lyrical Ballad’ was published in?

(a) 1789
(b) 1798
(c) 1800
(d) 1785
Correct Answer: B

357. “If they be two, they are two so A stiff twin compasses are two; Thy soul, the fixed foot, makes no show To move, but doth, if th’ other do” – example of?

(a) Conceit
(b) Ode
(c) Allusion
(d) Simile
Correct Answer: A

358. Who is Neo-Classic?

(a) Tennyson
(b) Alexander Pope
(c) Robert Browning
(d) a and c
Correct Answer: B

359. Which one is Golden Age in English Literature?

(a) Elizabethan
(b) Classic
(c) Modern
(d) Jacobean
Correct Answer: A

360. First English Tragedy?

(a) Oedipus
(b) Gorboduc
(c) Aeschylus
(d) None of these
Correct Answer: B

361. Who is called ‘The bard of Avon’?

(a) Christopher Marlowe
(b) William Shakespeare
(c) John Milton
(d) Homer
Correct Answer: B

362. ‘The pilgrim’s Progress’ is written by?

(a) William Shakespeare
(b) John Bunyan
(c) John Dryden
(d) John Locke
Correct Answer: B

363. “We die As hours do, and dry Away Like to the summer’s rain;” is stated by –

(a) John keats
(b) Wordsworth
(c) Shelley
(d) Milton
Correct Answer: B

364. ‘The Alchemist’ is written by-

(a) Ben Johnson
(b) Samuel Johnson
(c) Marlowe
(d) None of them
Correct Answer: A

365. Romantic Age starts from?

(a) 1789
(b) 1880
(c) 1889
(d) 1750
Correct Answer: A

366. Who is contemporary of William Shakespeare?

(a) Christopher Marlowe
(b) Lord Tennyson
(c) John Milton
(d) All of them
Correct Answer: A

367. The famous poem ‘Ulysses’ is written by?

(a) Homer
(b) Tennyson
(c) Popem
(d) Alex Haley
Correct Answer: B

368. ‘A poison Tree’ is written by?

(a) John Keats
(b) Robert Herrick
(c) William Wordsworth
(d) William Blake
Correct Answer: D

369. Who is English Poet?

(a) Robert Frost
(b) Emily Dickinson
(c) John Keats
(d) Toni Morrison
Correct Answer: C

370. ‘Pride and Prejudice’ is written by?

(a) Charles Lamb
(b) Virginia Woolf
(c) Emily Bronte
(d) Jane Austen
Correct Answer: D

371. ‘Don Juan’ is a/an?

(a) Poem
(b) epic
(c) Ode
(d) novel
Correct Answer: B

372. Chaucer is the representative poet of – [সাব-রেজিস্টার – ২০১২]

(a) 17th century
(b) 14th century
(c) 16th century
(d) 18th century
Correct Answer: B

373. Feature of Romantic Period?

(a) Subjectivity
(b) Naturalism
(c) Use of common language
(d) all of these
Correct Answer: D

374. Romantic Period starts from?

(a) 1989
(b) 1798
(c) 1998
(d) None of these
Correct Answer: B

375. “Water, water, everywhere, And all the boards did shrink; Water, water, everywhere, Nor any drop to drink.” – from which poem?

(a) Intimation of Immortality
(b) Tintern Abbey
(c) Don Juan
(d) Rime of the Ancient Mariner
Correct Answer: D

376. “Beauty is truth, truth is beauty” is stated by –

(a) Keats
(b) Shelley
(c) Jane Austine
(d) Charles Lamb
Correct Answer: A

377. Who believes in Pantheism?

(a) Lord Byron
(b) William Wordsworth
(c) John Keats
(d) All of them
Correct Answer: B

378. “If winter come can spring be far behind” – quoted from?

(a) Shelley
(b) Wordsworth
(c) Keats
(d) Coleridge
Correct Answer: A

379. ‘Preface to Lyrical Ballad’ is written by?

(a) S.T. Coleridge
(b) William Wordsworth
(c) Both of them
(d) None of them
Correct Answer: B

380. “Ten Thousands saw I at a glance” – example of?

(a) Conceit
(b) Hyperbole
(c) Simile
(d) Metaphor
Correct Answer: B

381. Jane Austen was a/an?

(a) Poet
(b) Dramatist
(c) Novelist
(d) Essayist
Correct Answer: C

382. “He smiles, he laughs and he roars” – this quotation is an example of?

(a) Conceit
(b) Allusion
(c) Climax
(d) Satire
Correct Answer: C

383. “Life’s but a walking shadow, a poor player That starts and frets his hour upon the stage and then is heard no more” – quoted from?

(a) King Lear
(b) Macbeth
(c) Dr. Faustus
(d) Othello
Correct Answer: B

384. ‘Limerick’ is one kind of?

(a) Song
(b) Narrative Poem
(c) Satire
(d) long poem
Correct Answer: B

385. The most important element of a Tragedy?

(a) Plot
(b) Character
(c) Spectacles
(d) Diction
Correct Answer: A

386. ‘The Jew of Malta’ is written by?

(a) William Shakespeare
(b) Christopher Marlowe
(c) Ben Johnson
(d) William Congreve
Correct Answer: B

387. ‘The Way of the World’ is written by?

(a) William Shakespeare
(b) Christopher Marlowe
(c) Ben Johnson
(d) William Congreve
Correct Answer: D

388. Who was the King or Queen in early Renaissance Period?

(a) Elizabeth 1
(b) Charles 2
(c) Charles 1
(d) Victoria 1
Correct Answer: A

389. Renaissance Period was dominated by?

(a) Tragedy
(b) Comedy
(c) Translation
(d) Prose
Correct Answer: A

390. “Hell hath no limits, nor is circumscribed In one self-place; for where we are is hell, And where hell is, there must we ever be.” – this famous quotation is cited from?

(a) Dr. Faustus
(b) Paradise Lost
(c) Tempest
(d) Macbeth
Correct Answer: A

391. Who was often been called The Father of English Tragedy?

(a) William Shakespeare
(b) Christopher Marlowe
(c) John Wycherley
(d) John Lyly
Correct Answer: B

392. “O, beware, my lord, of jealousy; It is the green-ey’d monster, which doth mock The meat it feeds on.” – quoted from?

(a) Dr. Faustus
(b) Macbeth
(c) Hamlet
(d) Othello
Correct Answer: D

393. Who is the author of ‘Interpretation of Drama’?

(a) Saul Bellow
(b) Sigmund Freud
(c) Samuel Butler
(d) Samuel Beckett
Correct Answer: B

394. What is 1st decade part of modern age?

(a) Edwardian
(b) Georgian
(c) Pope
(d) Augusta
Correct Answer: A

395. The most important element of a Tragedy?

(a) Plot
(b) Character
(c) Spectacles
(d) Diction
Correct Answer: A

396. ‘The Jew of Malta’ is written by?

(a) William Shakespeare
(b) Christopher Marlowe
(c) Ben Johnson
(d) William Congreve
Correct Answer: B

397. Who is the author of ‘Endgame’?

(a) G. B. Shaw
(b) Samuel Beckett
(c) R. K. Narayan
(d) Earnest Hemingway
Correct Answer: B

398. ‘The Duchess of Mulfi’ is written by?

(a) William Congreve
(b) John Wycherley
(c) Ben Johnson
(d) John Webster
Correct Answer: D

399. Nobel Prize winner in literature Harold Pinter is from?

(a) USA
(b) Australia
(c) UK
(d) Canada
Correct Answer: C

400. Ulysses is a….by James Joyce.

(a) novel
(b) poetry
(c) verse
(d) play
Correct Answer: A

Compilation: Mostafizar Moshtak

Check Also

ষষ্ঠ (৬ষ্ঠ) শ্রেণি ইসলাম ও নৈতিক শিক্ষা অ্যাসাইনমেন্ট উত্তর ২০২১ | ১৪ তম সপ্তাহ

ষষ্ঠ (৬ষ্ঠ) শ্রেণি ইসলাম ও নৈতিক শিক্ষা অ্যাসাইনমেন্ট উত্তর ২০২১ | ১৪ তম সপ্তাহ প্রিয় …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *