p

English Literature MCQ – 7

English Literature MCQ – 7

301. Firdausi was the poet of –

(a) Persian
(b) English
(c) French
(d) Italy
Answer: A

302. Oedipus is written by the dramatist –

(a) Aristophanes
(b) Homer
(c) Ovid
(d) Sophocles
Answer: D

303. A Machiavellian character is a –

(a) honest person
(b) wise person
(c) romantic person
(d) cunning person
Answer: D

304. Which philosopher got Nobel Prize in literature?

(a) Winston Churchill
(b) Abraham Lincoln
(c) T.S. Eliot
(d) Bertrand Russell
Answer: D

305. An Apology for Poetry is written by –

(a) Mathew Arnold
(b) Philip Sydney
(c) Dr. Johnson
(d) Tomas Stern Eliot
Answer: B

306. Francis Bacon was an English –

(a) essayist
(b) novelist
(c) dramatist
(d) poet
Answer: A

307. Shakespeare’s ‘Measure for Measure’ is a –

(a) tragedy
(b) comedy
(c) tragicomedy
(d) sonnet
Answer: B

308. The Faire Queen is written by –

(a) Tennyson
(b) Chaucer
(c) Browning
(d) Spenser
Answer: D

309. ‘Romeo and Juliet’ is a/an – [সহকারী পরিচালক (যুব উন্নয়ন অধিদপ্তর ১৯৯৯)]

(a) comedy
(b) melodrama
(c) play
(d) tragedy
Answer: D

310. Which of following is written by Shakespeare?

(a) Dr. Faustus
(b) Pilgrim’s Progress
(c) The preface to Fable
(d) Twelfth Night
Answer: D

311. Jonne Donne is famous for his –

(a) Sonnet
(b) ballad
(c) novel
(d) metaphysical poem
Answer: D

312. In Poem Daffodils ‘Sprightly Dance’ means –

(a) ugly dance
(b) nonsense dance
(c) lively dance
(d) nice dance
Answer: C

313. Who is called the father of English Prose? [সহকারী কমান্ড্যন্ট (বাংলাদেশ রেলওয়ে)-২০০০]

(a) Henry Fielding
(b) William Shakespeare
(c) William Wordsworth
(d) John Wycliffe
Answer: D

314. Which is the first successful English Novel?

(a) Gorboduc
(b) Pamela
(c) Iliad
(d) Robinson Crusoe
Answer: D

315. Tennyson’s ‘In Memoriam’ is a /an –

(a) elegy
(b) sonnet
(c) ballad
(d) lyric
Answer: A

316. Who is the poet of the ‘Victorian Age’? [১১তম বিসিএস]

(a) Robert Browning
(b) William Shakespeare
(c) William Wordsworth
(d) William Blake
Correct Answer: A

317. The novel David Copperfield is written by – [সমাজেসবা অফিসার (সমাজকল্যাণ মন্ত্রণালয়) – ২০১০]

(a) Hardy
(b) Shakespeare
(c) Marlowe
(d) Dickens
Correct Answer: D

318. “The Trumpet of prophecy! O wind. If winter comes, can spring be far behind?” Who is the poet of these lines? [সাব-রেজিস্টার – ২০১২]

(a) P.B. Shelley
(b) William Wordsworth
(c) John Keats
(d) Robert Browning
Correct Answer: A

319. The youngest Nobel Prize winner in Literature is-

(a) George Orwell
(b) T.S. Eliot
(c) Thomas Hardy
(d) Rudyard Kipling
Correct Answer: D

320. The Battle of Book is written by –

(a) Jonathon Swift
(b) William Thackeray
(c) Thomas Stern Eliot
(d) Daniel Dafoe
Correct Answer: A

321. ‘Mirabell’, ‘Milllamant’, ‘Lady Wishfort’ are the characters found in –

(a) The Portrait of a Lady
(b) The way of the World
(c) All for Love
(d) The Rape of the Lock
Correct Answer: B

322. G. B. Shaw’s The Doctor’s Dilemma is a/an –

(a) novel
(b) drama
(c) poem
(d) short story
Correct Answer: B

323. For which one Toni Morrison won Nobel Prize?

(a) Beloved
(b) Song of Solomon
(c) The Bluest Eye
(d) Tar Baby
Correct Answer: A

324. Which of the following is a Victorian novelist?

(a) Thomas Carlyle
(b) Francis Bacon
(c) John Done
(d) Mathew Arnold
Correct Answer: D

325. “She looked over his shoulder For vines and olive trees, Marble well-governed cities And ships upon untamed seas.” – these lines are the starting of?

(a) Lullaby
(b) The Shield Of Achilles
(c) The Waste Land
(d) Sailing to Byzantium
Correct Answer: B

326. Oliver Goldsmith is a/an….novelist.

(a) American
(b) Irish
(c) English
(d) French
Correct Answer: B

327. William Golding got Nobel Prize for his –

(a) Merchant of Venice
(b) Measure for Measure
(c) The Lord of the Flies
(d) Heart of the Matter
Correct Answer: C

328. ‘The Poetry Aenied’ is written by –

(a) Ovid
(b) Dante
(c) Boccaccio
(d) Virgil
Correct Answer: D

329. ‘Death of A Salesman’ is a Tragedy written by –

(a) Edward Albee
(b) Saul Bellow
(c) Nathaniel Hawthorne
(d) Arthur Miller
Correct Answer: D

330. Who is the author of ‘The Dark Room’?

(a) R K Narayan
(b) James Osborn
(c) Toni Morrison
(d) Saul Bellow
Correct Answer: A

331. ‘Things Fall Apart’ is written by –

(a) Chino Achebe
(b) Nom Chomosky
(c) Wole Soyanka
(d) Doris Lessing
Correct Answer: A

332. ‘Waiting for Godot’ is written by –

(a) Samuel Beckett
(b) Edward Albee
(c) Samuel Butler
(d) Samuel Heaney
Correct Answer: A

333. Yann Martel is a/an….novelist.

(a) English
(b) American
(c) Irish
(d) Canadian
Correct Answer: D

334. ‘The Brief History of Time’ is written by –

(a) Stephen Hawking
(b) Marx Plank
(c) Yan Martel
(d) Chinu Achebe
Correct Answer: A

335. ‘Living History’ is written by –

(a) Bill Clinton
(b) Hilary Clinton
(c) Achebe
(d) Barak Obama
Correct Answer: B

336. Naguib Mahfouz is a/an….writer who got Nobel Prize.

(a) Egyptian
(b) English
(c) Irish
(d) American
Correct Answer: A

337. Which of the following writer rejected Nobel Prize?

(a) Samuel Becket
(b) Heaney
(c) Leo Tolstoy
(d) Ja Paul Satre
Correct Answer: D

338. “East is East and West is West and never the twain shall meet” – these lines were written by?

(a) Rudyard Kipling
(b) G. B. Shaw
(c) Toni Morrison
(d) Salmon Rushdie
Correct Answer: A

339. “There are two tragedies in life one is not to get your heart’s desire. The other is get it.” – these lines were written by?

(a) Jean Paul Sartre
(b) James Osborn
(c) G. B. Shaw
(d) H. G. Wells
Correct Answer: C

340. Orhan Pamuk got Nobel Prize in –

(a) 2006
(b) 2007
(c) 2008
(d) 2000
Correct Answer: A

341. Harold Pinter was a/ an –

(a) poet
(b) novelist
(c) absurd dramatist
(d) Lyric poet
Correct Answer: A

342. Riders to the Sea is written by an Irish dramatist –

(a) G. B. Shaw
(b) W.B Yeats
(c) J.M Synge
(d) Oliver Goldsmith
Correct Answer: C

343. Which English poet was a Diplomat?

(a) Geoffrey Chaucer
(b) Shakespeare
(c) Spenser
(d) Dante
Correct Answer: A

344. She is like a rose. It is an example of –

(a) Simile
(b) Metaphor
(c) Synecdoche
(d) Metonymy
Correct Answer: A

345. ‘I Wandered Lonely as a Cloud’ is a poem written by –

(a) William Wordsworth
(b) Blake
(c) Lord Byron
(d) Coleridge
Correct Answer: A

346. What do you mean by Stream of Consciousness?

(a) sense of beauty
(b) sense of good and bad
(c) amalgamation of present, past and future
(d) aestheticism
Correct Answer: C

347. What do you mean by Stanza?

(a) a division of drama
(b) a division of novel
(c) a division of story
(d) a subdivision of a poem
Correct Answer: D

348. What is Stress?

(a) emphasis on words
(b) emphasis on the sentence
(c) emphasis of literature
(d) emphasis on the novel
Correct Answer: A

349. What is Synecdoche?

(a) a short stanza poem
(b) a long narrative speech
(c) a theory
(d) a figure of speech stands for whole thing
Correct Answer: D

350. What the term Trilogy refers?

(a) three stanza poem
(b) a three series of poems
(c) a triangular drama
(d) a series of three drama
Correct Answer: D

Compilation: Mostafizar Moshtak

Check Also

ষষ্ঠ (৬ষ্ঠ) শ্রেণি ইসলাম ও নৈতিক শিক্ষা অ্যাসাইনমেন্ট উত্তর ২০২১ | ১৪ তম সপ্তাহ

ষষ্ঠ (৬ষ্ঠ) শ্রেণি ইসলাম ও নৈতিক শিক্ষা অ্যাসাইনমেন্ট উত্তর ২০২১ | ১৪ তম সপ্তাহ প্রিয় …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *