p

English Literature MCQ – 6

English Literature MCQ – 6

251. Who was not the famous poet of the age of Romanticism?

(a) Coleridge
(b) Byron
(c) Shelley
(d) Shakespeare
Answer: D

252. Who is the greatest modern English dramatist?

(a) John Milton
(b) Homer
(c) G.B. Shaw
(d) Eliot
Answer: C

253. What is literature?

(a) writing about society
(b) reflection of society
(c) literary works
(d) different customs
Answer: B

254. What the term Elegy refers?

(a) a song of lamentation
(b) a song of pleasure
(c) a hymn
(d) a praiseworthy song
Answer: A

255. What is paradox?

(a) a self-pleasant statement
(b) personal song
(c) a self-contradictory statement
(d) none
Answer: C

256. Whose real name was Mary Anne Evans?

(a) Jane Austen
(b) Charlotte Bronte
(c) George Eliot
(d) Joseph Conrad
Answer: C

257. ‘Hold your tongue and let me love’ is said by –

(a) John Donne
(b) Shakespeare
(c) T. S. Eliot
(d) Christopher Marlowe
Answer: A

258. What is verse?

(a) lines of poem
(b) a song of lamentation
(c) a rhythmic measurement
(d) pentameter
Answer: A

259. What is Iambic Pentameter?

(a) a six foot line verse
(b) a three foot line verse
(c) a four foot line verse
(d) a five foot line verse
Answer: D

260. Which is the rhyme scheme of Shakespearean sonnet?

(a) abab cdcd efef gg
(b) abba cdcd efg efg
(c) abab cde cde efg efg
(d) abba cde cde e egg
Answer: A

261. What is soliloquy?

(a) a speech to the audience
(b) self speech
(c) talk to others
(d) expression of anger
Answer: B

262. Allusion refers the following –

(a) a reference of past person or thing
(b) false
(c) doubtful speech
(d) historical documents
Answer: A

263. “I wandered lonely as a cloud” is an example of –

a) Metaphor
b) Epigram
c) Satire
d) Simile
Answer: D

264. Which poet emphasized on rustic language in Poetry?

(a) John Keats
(b) William Wordsworth
(c) William Blake
(d) Thomas Gray
Answer: B

265. The full name of W.B. Yeats is –

(a) Winstern Barret Yeats
(b) William Bill Yeats
(c) William Butler Yeats
(d) William Bernard Yeats
Answer: C

266. Short story is not….than story.

(a) shorter
(b) longer
(c) smaller
(d) huger
Answer: A

267. The Study of Poetry is written by –

(a) Dr. Johnson
(b) William Wordsworth
(c) S. T. Coleridge
(d) Matthew Arnold
Answer: D

268. Beowulf is a/an – [কারা তত্ত্বাবধায়ক – ২০১৩]

(a) an epic poem
(b) an elegy
(c) a novel
(d) a burlesque
Answer: A

269. As Act is to Drama; so Canto is to –

(a) Epic
(b) Tragedy
(c) Comedy
(d) Sonnet
Answer: A

270. What is a ballad?

(a) a folk song
(b) a song of hymn
(c) a song of lamentation
(d) a lyric song
Answer: A

271. What is a fable?

(a) a story about animals
(b) a story of human being
(c) a story of chronology
(d) a song of pleasure
Answer: A

272. What is a plot?

(a) an idea about writing
(b) the choice of words
(c) choice of poem
(d) arrangement of the incidents
Answer: D

273. The description of incidents in sequence is called –

(a) archive
(b) chronology
(c) anthology
(d) antenna
Answer: B

274. What is anthology?

(a) collection of poems
(b) collection of insects
(c) fish cultivation
(d) study of poetry
Answer: A

275. What do you mean by classicism?

(a) reverence for beauty
(b) reverence for English
(c) reverence for Greek and Roman/Grecian works
(d) none
Answer: C

276. What the term Allegory refers?

(a) a kind short story
(b) a long narrative poem
(c) a figurative story
(d) a comic play
Answer: A

277. What is an Epigram?

(a) a terse and witty statement
(b) a short fiction
(c) a long poem
(d) a wise man
Answer: A

278. Prologue refers –

(a) conclusion of writing
(b) end of the writing
(c) preface to writing
(d) praise song of a person
Answer: C

279. What is a myth?

(a) a fictitious story
(b) a real human story
(c) an animal story
(d) short poem
Answer: A

280. Which of the following is exceptional?

(a) William Blake
(b) William Wordsworth
(c) William Butler Yeats
(d) Thomas Gray
Answer: D

281. Which is called the Golden Period of English Literature?

(a) Elizabethan Age
(b) Victorian Age
(c) Restoration Period
(d) Augustan Age
Answer: A

282. Moby Dick is a –

(a) Novel
(b) Play
(c) Theory
(d) Short story
Answer: B

283. Antony and Cleopatra is a tragedy written by –

(a) G.B. Shaw
(b) Shakespeare
(c) Marlowe
(d) Ibsen
Answer: B

284. Earnest Hemingway got Nobel Prize for –

(a) Old Man and the Sea
(b) A Farewell to Arms
(c) Man and Superman
(d) Life of Pea (Ryan Martel)
Answer: A

285. Utopia is an ideal state written by –

(a) Thomas Gray
(b) William Shakespeare
(c) George Bernard Shaw
(d) Thomas More
Answer: D

286. What is the Masterpiece of T.S. Eliot?

(a) The Love Song of J. Alfred Prufrock
(b) Prelude
(c) The Waste Land
(d) Tradition and Ind. Talent
Answer: C

287. What is the real name of O’Henry?

(a) Mary Anne Evan
(b) George Gordon
(c) Lord Byron
(d) William Sydney Porter
Answer: D

288. Which one is not written by Robert Browning?

a) Adonais
b) The Patriot
c) Andrea del Sarto
d) My Last Duchess
Answer: A

289. Catharsis refers to the term –

(a) characters in play
(b) animals in play
(c) sympathy to others
(d) arouse of pity and fear
Answer: D

290. Synecdoche refers to the term –

(a) a thing stands for whole thing
(b) pity and fear
(c) Self-contradictory speech
(d) long speech
Answer: A

291. Asian Drama is written by –

(a) G.B. Shaw
(b) W.B Yeats
(c) Albert Camue
(d) Gunner Myrdal
Answer: D

292. Tin Drum is written by –

(a) Gunter Grass
(b) Gunner Myrdal
(c) William Shakespeare
(d) Wordsworth
Answer: A

293. Gunter Grass got Nobel Prize in –

(a) 1998
(b) 1997
(c) 1999
(d) 2000
Answer: C

294. Midnight Children is written by –

(a) Arundhoti Roy
(b) Anita Deshai
(c) R.K. Narayan
(d) Salman Rusdhi
Answer: D

295. Who is the Writer of The White Tiger?

(a) Arobinda Adigha
(b) Salman Rushdie
(c) Arundhoti Roy
(d) Kiron Dishai
Answer: A

296. “Poetry is spontaneous overflow of powerful Feeling” is said by –

(a) S.T Coleridge
(b) William Blake
(c) William Wordsworth
(d) Tomas Eliot
Answer: C

297. Lyrical Ballads is written by Wordsworth with the Collaboration of –

(a) S.T Coleridge
(b) William Blake
(c) Dorothy
(d) Alfred Tennyson
Answer: A

298. What is Sestet?

(a) Last six line of a sonnet
(b) First six lines of sonnet
(c) first eight line of a sonnet
(d) last eight lines
Answer: A

299. What is Diction?

(a) the choice of words
(b) the choice of characters
(c) choice of incidents
(d) choice of heroine
Answer: A

300. Lingua Franca refers to the term –

(a) first language
(b) second language
(c) official language
(d) common language
Answer: D

Compilation: Mostafizar Moshtak

Check Also

ষষ্ঠ (৬ষ্ঠ) শ্রেণি ইসলাম ও নৈতিক শিক্ষা অ্যাসাইনমেন্ট উত্তর ২০২১ | ১৪ তম সপ্তাহ

ষষ্ঠ (৬ষ্ঠ) শ্রেণি ইসলাম ও নৈতিক শিক্ষা অ্যাসাইনমেন্ট উত্তর ২০২১ | ১৪ তম সপ্তাহ প্রিয় …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *