English Literature MCQ- 3

English Literature MCQ- 3

101. Who wrote the book ‘Lord Jim: A Tale?

(a) Oscar Wilde
(b) Joseph Conrad
(c) Thomas Hardy
(d) Rudyard Kipling
Answer: B

102. Tennyson wrote – [থানা শিক্ষা অফিসার – ১৯৯৯]

(a) Dover Beach
(b) My last Duchess
(c) The Eve of St. Agnes
(d) The Lotus Eaters
Answer: B

103. Who is famous for the theory of ‘Objective Co-relative’?

(a) E.M. Forster
(b) Somerset Maugham
(c) T.S. Eliot
(d) Woolf
Answer: C

104. When did T. S. Eliot win noble prize?

(a) 1948
(b) 1923
(c) 1953
(d) 1935
Answer: A

105. Which one of the following is the first long poem in English?

(a) Beowulf
(b) Dream of the Road
(c) The Seafarer
(d) The Wanderer
Answer: A

106. Who wrote ‘The Spanish Tragedy’?

(a) John Lyly
(b) Thomas Kyd
(c) Robert Green
(d) Christopher Marlowe
Answer: B

107. ‘The Sacred Flame’ is written by –

(a) G.B. Shaw
(b) William Somerset Maugham
(c) Earnest Hemingway
(d) Oscar Wilde
Answer: B

108. Who translated the Bible into English for the first time?

(a) Nicolas Udall
(b) John Wycliffe
(c) Thomas Norton
(d) Edmund Spenser
Answer: B

109. ‘The Return of the Native’ is written by – [সহকারী পরিচালক (পাসপোর্ট এন্ড ইমিগ্রেশন) – ২০০৭]

(a) Alexander Dumas
(b) Aldous Huxley
(c) Somerset Maugham
(d) Thomas Hardy
Answer: D

110. ‘Brick Lane’ is written by –

(a) Virginia Woolf
(b) George Eliot
(c) Charles Dickens
(d) Monica Ali
Answer: D

111. The Good Earth has been written by –

(a) Virginia Woolf
(b) George Eliot
(c) Charles Dickens
(d) Pearl S. Buck
Answer: D

112. ‘War and Peace’ an epic tale of Napoleonic invasion is written by –

(a) Leo Tolstoy
(b) George Bernard Shaw
(c) Anne Frank
(d) Earnest Hemingway
Answer: A

113. What was the first novel of Virginia Woolf?

(a) The Waves
(b) To the Light House
(c) Jacob’s Room
(d) The Voyage out
Answer: D

114. The first English novel, Pamela, has been written by – [উপপরিচালক (পরিসংখ্যান ব্যুরো) – ২০০৭]

(a) Daniel Defoe
(b) Henry Fielding
(c) Sir Walter Scott
(d) Samuel Richardson
Answer: D

115. Samuel Beckett’s ‘Waiting for Goddot’ is a-

(a) Morality play
(b) Problem play
(c) Miracle play
(d) Absurd play
Answer: D

116. ‘Satanic Verses’ is written by –

(a) R.K. Narayan
(b) Salman Rushdie
(c) Jhumpa Lahiri
(d) Arundhuti Roy
Answer: B

117. ‘Better to reign in hell than serve in heaven’ has been quoted from-

(a) Paradise Regained
(b) Paradise Lost
(c) Aeneid
(d) None of these
Answer: B

118. ‘Lady Chatterley’s Lover’ is written by the author of –

(a) A passage to India
(b) Lord Jim
(c) Rainbow
(d) Ulysses
Answer: C

119. Who was the eminent writer of the Restoration?

a) John Milton
b) John Dryden
c) William Congreve
d) All of them
Answer: D

120. What do you mean by Archaism?

(a) modern mode of words
(b) up-to-date words
(c) literary words
(d) obsolete words
Answer: D

121. What do you mean by Burlesque?

(a) a satiric caricature of the characters
(b) a drama
(c) a satiric person
(d) an allegorical statement
Answer: A

122. Doctor Zivago is written by –

(a) Ana Pasternak
(b) Boris Pasternak
(c) Golding
(d) Conrad
Answer: B

123. What do you mean by Lampoon?

(a) An exaggerated statement
(b) A short significant poem
(c) The poet who writes sonnet
(d) To mock some powerful person
Answer: D

124. What do you mean by the word Personnel?

(a) individual
(b) others
(c) papers
(d) government employee
Answer: D

125. What the term Couplet refers?

(a) two successive lines
(b) first four lines of a poem
(c) two successive rhyming lines
(d) two lines without rhymes
Answer: C

126. Bathos refers –

(a) ridiculous in writing or speech
(b) a pathetic description
(c) pathetic events
(d) antiquity of style, manner or use
Answer: A

127. Romanticism is mainly connected with – [সহকারী পরিচালক – যুব উন্নয়ন অধিদপ্তর- ১৯৯৯]

(a) excitement and sensation
(b) love and beauty
(c) job and tiredness
(d) expectation and depression
Answer: A

128. What is an Epic?

(a) a short poem
(b) a long narrative poem
(c) a historical poem
(d) a prose composition
Answer: B

129. What is a Fantasy?

(a) An imaginary story
(b) a funny animation film
(c) a history record
(d) a real life event
Answer: A

130. A person who writes about his own life writes –

(a) A Chronicle
(b) an Autobiographer
(c) a diary
(d) a Biography
Answer: B

131. What is meaning of the word Euphemism?

(a) vague idea
(b) inoffensive expression
(c) a verbal play
(d) a wise saying
Answer: B

132. What is the meaning Hymn?

(a) song in praise of poet
(b) a song in praise of country
(c) song in praise of God
(d) a mixture of two language
Answer: C

133. What the term Blank Verse refers –

(a) having no rhyming end
(b) having no rhythmic flow
(c) having no significance
(d) having no blanks in the verse
Answer: A

134. Equivocation means –

(a) two contrary things in same statement
(b) equal opportunity
(c) free expression of opinion
(d) a true statement
Answer: A

135. What is Limerick?

(a) a form of one act play
(b) a kind of novel
(c) a form of short story
(d) a form of light verse
Answer: D

136. What do you mean by Canto?

(a) a stanza of a long poem
(b) a stanza of a short poem
(c) a section or division of a long poem
(d) a kind of sonnet
Answer: C

137. What is the meaning of the word Dirge?

(a) a kind of sonnet sequence
(b) a song expressing patriotism
(c) a long verse about adventure
(d) a song expressing grief, lamentation and mourning
Answer: D

138. What do you mean by Minstrel?

(a) a romantic poet
(b) a poet of minister
(c) a budding poet
(d) A medieval European poet
Answer: D

139. What do you mean Ode?

(a) a lyric poem
(b) a short poem
(c) a ballad
(d) a sonnet
Answer: A

140. What is an Effigy?

(a) a poem
(b) a sonnet
(c) an image or dummy
(d) a lamentation
Answer: C

141. What do you mean by Epitaph?

(a) Inscription on tomb or monument
(b) a sonnet of hero
(c) a ballad of folk hero
(d) a poem of lamentation
Answer: A

142. What do you mean by Epilogue?

(a) a poem comes at beginning
(b) a poem of lamentation
(c) a poem or speech at the end of a play
(d) a figurative story
Answer: C

143. What do you mean by Satire?

(a) an ironical writing
(b) ridiculous writing against vices or follies
(c) mixture of two languages
(d) a regional epic
Answer: B

144. What the term Aesthetic refers –

(a) appreciation for beauty
(b) appreciation for poem
(c) reverence for old
(d) reverence for poems
Answer: A

145. What do you mean by Panegyric or Eulogy? viii

(a) a writing of praising distinguished persons
(b) a kind of satire
(c) A short lyric poem
(d) a poem of praising Gods
Answer: A

146. What do you mean by Parody?

(a) imitation of the great man
(b) following the rules
(c) a short prose
(d) imitation of a poem or a writing
Answer: D

147. What the term Allusion refers –

(a) reference from any person
(b) obeyed the old men
(c) reference of past events or persons
(d) writing in satire
Answer: C

148. What is a Character?

(a) a poet of writing
(b) a joker of the writing
(c) any person in a literary work
(d) a famous man in play
Answer: C

149. What do you mean by a Ballad?

(a) a kind of short narrative poem
(b) a poem of patriotism
(c) a poem of love affairs
(d) a kind of condoling poem
Answer: A

150. What do you mean Philology?

(a) Study of Language
(b) science of medicine
(c) science of surgery
(d) science of speech sounds
Answer: A

Compilation: Mostafizar Moshtak

Check Also

English Literature MCQ – 6

English Literature MCQ – 6 251. Who was not the famous poet of the age …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *