p

English Literature MCQ – 2

English Literature MCQ – 2

51. Who wrote ‘Don Juan’?

(a) Words worth
(b) Keats
(c) Shelley
(d) Byron
Answer: D

52. ‘Biographia Literaria’ Written by-

(a) Wordsworth
(b) Coleridge
(c) Keats
(d) Shelley
Answer: B

53. ‘Oedipus Rex’ is written by –

(a) Socrates
(b) Shakespeare
(c) Aristotle
(d) Sophocles
Answer: D

54. Who wrote ‘The Nun’s Priest’s Tale’?

(a) Shelley
(b) T.S. Eliot
(c) Chaucer
(d) Donne
Answer: C

55. ‘Troilus and Criseyde’ is written by –

(a) Shakespeare
(b) Chaucer
(c) Marlowe
(d) Congreve
Answer: B

56. ‘The Silent Woman’ is a play by – [সহকারী পরিচালক (তথ্য মন্ত্রণালয়) – ২০০৩]

(a) G.B. Shaw
(b) Shakespeare
(c) Marlowe
(d) Ben Johnson
Answer: D

57. ‘Tamburlaine the Great’ is written by –

(a) Shakespeare
(b) Marlowe
(c) Ben Johnson
(d) John Webster
Answer: B

58. How many types of epic are there?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Answer: B

59. ‘Orlando’ is a character of Shakespeare’s –

(a) Hamlet
(b) King Lear
(c) Tempest
(d) As You Like It
Answer: D

60. Samuel Beckett was – 

(a) An English dramatist
(b) A Russian dramatist
(c) A French dramatist
(d) A Spanish dramatist
Answer: C

61. Who is famous for his ‘drama of ideas’?

(a) William Shakespeare
(b) Henrik Ibsen
(c) Oscar Wilde
(d) T.S. Eliot
Answer: B

62. ‘Tess of the D’Urbervilles’ is a novel written by –

(a) Thomas Hardy
(b) John Stuart Mill
(c) Charles Dickens
(d) Emily Bronte
Answer: A

63. Who is known as an anti-romantic novelist in the Romantic Age?

(a) Charles Lamb
(b) Jane Austen
(c) William Hazlitt
(d) Oliver Goldsmith
Answer: B

64. ‘Paradise Lost’ attempts to – [১৪তম বিসিএস]

(a) Justify the ways of man to God
(b) Show that the Satan and God have equal power
(c) Explain why good and evil are necessary
(d) Justify the ways of God to man
Answer: D

65. Who was ‘Poet Laureate’?

(a) Alfred Tennyson
(b) Robert Browning
(c) P. B. Shelley
(d) none of them
Answer: A

66. ‘O Lady! We receive but what we give’- has been quoted from

(a) Kubla khan
(b) Don Juan
(c) Tithonus
(d) Dejection: An Ode
Answer: D

67. The period from 1649-1660 is known as –

(a) Commonwealth period
(b) Jacobean period
(c) Caroline period
(d) Restoration period
Answer: A

68. Which poem is written by Walt Whitman?

(a) Song of myself
(b) Song of Innocence
(c) Song of Experience
(d) none of these
Answer: A

69. Who is the writer of ‘The End of History and The Last Man’?

(a) Samuel Huntington
(b) Francis Fukuyama
(c) Robert Frost
(d) David Lynn
Answer: B

70. Who wrote ‘Ulysses’? [সহকারী পরিচালক (তথ্য মন্ত্রণালয়) – ২০০৩]

(a) Thomas Moore
(b) Alfred Tennyson
(c) R.L. Stevenson
(d) S.T. Coleridge
Answer: B

71. ‘Vanity Fair’ is a novel by –

(a) Dickens
(b) Thackeray
(c) Scott
(d) Fielding
Answer: B

72. Who is the author of ‘The Old Man and the Sea’?

(a) E. Hemingway
(b) Churchill
(c) Wilson
(d) Hardy
Answer: A

73. ‘A Farewell to Arms’ is novel by –

(a) Thomas Hardy
(b) Ernest Hemingway
(c) Jane Austen
(d) Scott
Answer: B

74. Who wrote ‘Crime and Punishment’?

(a) Shelley
(b) Tolstoy
(c) Byron
(d) Dostoyevsky
Answer: D

75. ‘A Passage to India’ is written by –

(a) E.M. Forster
(b) Sadat Hasan Mintu
(c) Gallsworth
(d) Rudyard Kipling
Answer: A

76. ‘Paradise Lost’ and ‘Paradise Regained’ are written by – [সাব রেজিস্টার – ২০১২]

(a) P.B. Shelley
(b) John Keats
(c) John Milton
(d) William Blake
Answer: C

77. Who is the author of the novel ‘The Sun Also Rises’?

(a) H.G. Wells
(b) George Orwell
(c) Ernest Hemingway
(d) Thomas Hardy
Answer: C

78. ‘The Rainbow’ is –

(a) A poem by Wordsworth
(b) a short story by Somerset Maugham
(c) a novel by D.H. Lawrence
(d) a verse by Coleridge
Answer: C

79. Who wrote the ‘Odyssey and Iliad’?

(a) Milton
(b) Hoffman
(c) Vergil
(d) Homer
Answer: D

80. Which one of the following is a comedy?

(a) All’s Well that Ends Well
(b) Hamlet
(c) Timon of Athens
(d) Antony and Cleopatra
Answer: A

81. Of the following who is the most translated author of the world?

(a) Leo Tolstoy
(b) Agatha Cristie
(c) V.I. Lenin
(d) Mao Tse Tung
Answer: C

82. Who is the author of ‘The Affluent Society’?

(a) H.G. Wells
(b) T.S. Eliot
(c) J.K. Galbrath
(d) David Hume
Answer: C

83. Who is not a novelist of Victorian age mentioned below?

(a) Charles Dickens
(b) George Eliot
(c) Thomas Hardy
(d) James Joyce
Answer: D

84. Which one is the shortest dramatic work?

(a) Not
(b) Footballs
(c) Radio
(d) Breath
Answer: D

85. A.S. Hornsby is famous for –

(a) Writing poems
(b) writing songs
(c) writing text books
(d) writing dictionaries
Answer: D

86. Who is well known for his translation of ‘Rubaiyat of Omar Khayyam’ into English?

(a) Rose Macaulay
(b) Edward Fitzgerald
(c) George Bernard Shaw
(d) D.H. Lawrence
Answer: B

87. O’Henry is famous for –

(a) Drama
(b) short story
(c) novel
(d) poem
Answer: B

88. Goethe is the greatest poet of –

(a) Russia
(b) Germany
(c) England
(d) France
Answer: B

89. Who wrote the book ‘Cancer Ward’?

(a) Alexander Solzhenitsyn
(b) Boris Pasternak
(c) Leo Tolstoy
(d) Alexander Pope
Answer: A

90. A famous short story of Maupassant is –

(a) The Diamond Necklace
(b) Gift of the Magi
(c) Tropic of Cancer
(d) The Prince
Answer: A

91. Who is the author of ‘The Picture of Dorian Gray’?

(a) Aldous Huxley
(b) Boris Pasternauk
(c) Oscar Wilde
(d) Fitzerald
Answer: C

92. What type of book ‘The Woman’ is –

(a) Drama
(b) Novel
(c) Story
(d) Essay
Answer: B

93. ‘Calliban’ is a character in –

(a) King Lear
(b) Othello
(c) Man and Superman
(d) Tempest
Answer: D

94. Who was the only Laureate to refuse the Nobel Prize?

(a) Leo Tolstoy
(b) Jea- Paul Sartre
(c) T.S. Eliot
(d) W.B. Yeats
Answer: B

95. Famous Irish poet and dramatist is –

(a) W.B. Yeats
(b) L. Tolstoy
(c) A. Pope
(d) H.G. Wells
Answer: A

96. Who is the modern philosopher who was rewarded Nobel Prize for literature?

(a) Baker
(b) Kissinger
(c) Lenin
(d) B. Russell
Answer: D

97. Who is the author of ‘India Wins Freedom’?

(a) Ghandhi
(b) Nehru
(c) Jinnah
(d) Abul Kalam Azad
Answer: d

98. ‘Murder in the Cathedral’ is written by –

(a) Harold Pinter
(b) T.S. Eliot
(c) G.B. Shaw
(d) Samuel Beckett
Answer: B

99. Who is the author of the drama ‘You never can tell’?

(a) G.B. Shaw
(b) Ben Jonson
(c) Shakespeare
(d) Christopher Marlowe
Answer: A

100. Who is the author of ‘Arabian Nights’?

(a) Sir Richard Burton
(b) Alexander Pope
(c) Smith
(d) None of them
Answer: A

Compilation: Mostafizar Moshtak

Check Also

English Literature MCQ – 6

English Literature MCQ – 6 251. Who was not the famous poet of the age …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *