p

English Literature = MCQ-1

English Literature = MCQ-1

1.The poem ‘The Patriot’ is written by –

[সহকারী থানা শিক্ষা অফিসার – ২০১২] (a)Alfred Tennyson
(b)Robert Browning
(c)Mathew Arnold
(d)John Donne
Answer: B

2.Who wrote ‘The Tempest’? [সহকারী থানা শিক্ষা অফিসার – ২০১২]

(a)William Wordsworth
(b)Ben Jonson
(c)William Shakespeare
(d)Tennyson
Answer: C

3.Which book is a Tragedy? [সহকারী থানা শিক্ষা অফিসার – ২০১২]

(a)Hamlet
(b)Measure for Measure
(c)As you like it
(d)She stoops to conquer
Answer: A

4.The ‘Merchant of Venice’ Written by Shakespeare is – [সহকারী থানা শিক্ষা অফিসার – ২০১২]

(a)A novel
(b)a short story
(c)a poem
(d)a drama
Answer: D

5.‘Faerie Queen’ is a – [সহকারী থানা শিক্ষা অফিসার – ২০১২]

(a)play
(b)short story
(c)an epic
(d)novel
Answer: C

6.Who among the following is a revolutionary poet? [বহিরাগমন ও পাসপোর্ট অধিদপ্তর সহকারী পরিচালক ২০১৪]

(a)John Keats
(b)P.B. Shelly
(c)S.T. Coleridge
(d)William Wordsworth
Answer: B

7.Great Expectations is a novel written by- [বহিরাগমন ও পাসপোর্ট অধিদপ্তর সহকারী পরিচালক ২০১৪]

(a)Charles Dickens
(b)Thomas Hardy
(c)Jane Austen
(d)Henry Fielding
Answer: A

8.Paradise Lost is – [বহিরাগমন ও পাসপোর্ট অধিদপ্তর সহকারী পরিচালক ২০১৪]

(a)an epic
(b) a satirical work
(c) a tragedy
(d) a ballad
Answer: A

9. Who wrote ‘Madame Bovary’?

(a) Leo Tolstoy
(b) James Joyce
(c) E.M. Forster
(d) Gustave Flaubert
Answer: D

10. The poem ‘Isle of Innisfree’ is written by [৩৫তম বিসিএস]

(a) Dylan Thomas
(b) W.H Auden
(c) Ezra Pound
(d) W.B. Yeats
Answer: D

11. Othello is a Shakespeare’s play about – [৩৫তম বিসিএস]

(a) A Jew
(b) A Turk
(c) A Roman
(d) A Moor
Answer: D

12. The play Arms and the Man is by – [৩৫তম বিসিএস]

(a) James Joyce
(b) Arthur Miller
(c) Samuel Beckett
(d) George Bernard Shaw
Answer: D

13. ‘The Lord of the Rings’ is written by –

(a) Rudyard Kipling
(b) Ronald Reuel Tolkien
(c) Hobbit
(d) None
Answer: B

14. ‘Tradition and the Individual Talent’ is an essay by –

(a) Thomas Hardy
(b) T.S. Eliot
(c) Virginia Woolf
(d) Thomas Carlyle
Answer: B

15. Who of the following is a playwright?

(a) Dickens
(b) Frost
(c) W.B. Yeats
(d) G.B. Shaw
Answer: D

16. ‘To the Lighthouse’ and ‘A Room of one’s Own’ written by –

(a) Virginia Woolf
(b) Charlotte Bronte
(c) J.M. Synage
(d) None
Answer: A

17. Who is a modern author?

(a) C. Marlow
(b) Charles Dickens
(c) Chaucer
(d) Joseph Conrad
Answer: D

18. The poem ‘Second Coming’ is written by –

(a) W.B. Yeats
(b) T.S. Eliot
(c) Frost
(d) Auden
Answer: A

19. ‘April is the cruelest month’ is written by – 

(a) W.B. Yeats
(b) T.S. Eliot
(c) Frost
(d) Auden
Answer: B

20. ‘Caesar and Cleopatra’ is written by-

(a) Joseph Conrad
(b) James Joyce
(c) E.M. Forster
(d) G.B. Shaw
Answer: D

21. ‘Adela’ is a character in the novel ‘A Passage to India’ written by-

(a) E.M. Forster
(b) William Golding
(c) Joyce
(d) Hardy
Answer: A

22. ‘Man and Superman’ and ‘Arms and The Man’ were written by-

(a) G.B. Shaw
(b) Somerset Maugham
(c) William Golding
(d) None
Answer: A

23. Who wrote ‘The Waste Land’?

(a) W.B. Yeats
(b) T.S. Eliot
(c) E.M. Forster
(d) H.G. Wells
Answer: B

24. Who wrote ‘Heart of Darkness’?

(a) Thomas Hardy
(b) Joseph Conrad
(c) Bill Gates
(d) None
Answer: B

25. Who wrote ‘Where Angels Fear to Tread’?

(a) Charles Dickens
(b) E. M. Forster
(c) Rudyard Kipling
(d) William Shakespeare
Answer: B

26. ‘Lady Chatterley’s Lover’ and ‘The Rainbow’ written by-

(a) Virginia Woolf
(b) Robert Frost
(c) Thomas Moore
(d) D.H. Lawrence
Answer: D

27. ‘Of Human Bondage’ is written by –

(a) Somerset Maugham
(b) James Joyce
(c) W.B. Yeats
(d) Philip Sydney
Answer: A

28. James Joyce’s famous novel –

(a) Roots
(b) Ulysses
(c) Tom Jones
(d) Rebecca
Answer: B

29. ‘Mending Wall’ and ‘Stopping by Woods on a Snowy Evening’ are two poems written by –

(a) Robert Frost
(b) Walt Whitman
(c) Emily Dickinson
(d) None
Answer: A

30. Nathaniel Hawthorne is the writer of –

(a) The Scarlet Letter
(b) A Farewell to Arms
(c) Great Expectation
(d) none
Answer: A

31. Who is an American author?

(a) R.W. Emerson
(b) H.D. Thoreau
(c) Henry W. Longfellow
(d) All
Answer: D

32. “To be, or not to be, that is the question” – Where do you find this quotation?

(a) Macbeth
(b) Hamlet
(c) As You like It
(d) Othello
Answer: B

33. ‘The Road not Taken’ is a famous poem of –

(a) Robert Frost
(b) Walt Whitman
(c) Emily Dickinson
(d) None
Answer: A

34. ‘Leaves of Grass’ is written by-

(a) Shelley
(b) Long Fellow
(c) Frost
(d) Whitman
Answer: D

35. The period from 1649-1660 is known as-

(a) Commonwealth period
(b) Jacobean period
(c) Caroline period
(d) Restoration period
Answer: A

36. Which poem is written by Walt Whitman?

a) Song of myself
b) Song of Innocence
c) Song of Experience
d) none of these
Answer: A

37. Who wrote ‘The Bluest Eyes’?

(a) Arthur Miller
(b) Saul Bellow
(c) Tony Morrison
(d) None
Answer: C

38. Who is the author of ‘Seize the Day’?

(a) Arthur Miller
(b) Saul Bellow
(c) Tony Morrison
(d) None
Answer: B

39. ‘The Sun Also Rises’ and ‘For Whom the Bell Tolls’ – These two novels were written by –

(a) O’Henry
(b) Arthur Miller
(c) Earnest Hemingway
(d) John Osborn
Answer: C

40. ‘Huckleberry Finn’ is a novel written by –

(a) Robert Frost
(b) Emily Dickinson
(c) Mark Twain
(d) Walt Whitman
Answer: C

41. ‘O Captain! My Captain!’ is a poem written by –

(a) Robert Frost
(b) Emily Dickinson
(c) Mark Twain
(d) Walt Whitman
Answer: C

42. ‘Lycidas’ is written by – [সহকারী পিরচালক (মাদকদ্রব্য নিয়ন্ত্রণ অধিদপ্তর) – ১৯৯৯]

(a) Alexander Pope
(b) Henry Fielding
(c) Thomas Hardy
(d) John Milton
Answer: D

43. ‘Love and Friendship’ is written by –

(a) Francis Bacon
(b) Jane Austen
(c) Jonathan Swift
(d) None
Answer: B

44. Who wrote ‘Sense and Sensibility’?

(a) Emily Dickinson
(b) Virginia Woolf
(c) Jane Austen
(d) None
Answer: C

45. ‘Samson Agonists’ is written by –

(a) A. Pope
(b) Henry Fielding
(c) Thomas Hardy
(d) John Milton
Answer: D

46. Who wrote the book ‘Ivan Hoe’?

(a) O’Henry
(b) L. Stevenson
(c) Hemingway
(d) Sir Walter Scott
Answer: D

47. ‘Essay on Criticism’ is written by –

(a) Alexander Pope
(b) T.S. Eliot
(c) Jonathan Swift
(d) H. Fielding
Answer: A

48. ‘Childe Harold’s Pilgrimage’ written by-

(a) Byron
(b) G.B. Shaw
(c) John Buniyan
(d) T.S. Eliot
Answer: A

49. ‘The Revolt of Islam’ is a work by-

(a) Byron
(b) Salman Rushdie
(c) Shelley
(d) G.B. Shaw
Answer: C

50. ‘Prometheus Unbound’ is a lyrical drama by-

(a) Shelley
(b) Shakespeare
(c) Sophocles
(d) Euripedes
Answer: A

 

Check Also

English Literature MCQ – 6

English Literature MCQ – 6 251. Who was not the famous poet of the age …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *